Eturauhasyöpä

Parhaat Hinnat

Viagra Suomi

Banner

Suomalaisten miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä. Vuosittain Suomessa sairastuu eturauhasyöpään miltei 5000 miestä. Tämä tarkoittaa, että tämän syövän diagnoosi on noin 40 000 miehellä. Vuosittain eturauhassyöpään kuolee noin 850 suomalaista miestä. Riskitekijöinä eturauhassyövän puhkeamiseen ovat ikä, etninen tausta, periytyvä alttius (2–5 %) ja ympäristötekijät. Eturauhassyöpään sairastuvien keski-ikä on 70 vuotta.

Eturauhassyövälle on tyypillistä, että sen varhaisvaiheessa potilas ei yleensä huomaa mitään oireita. Joskus alkuoireet voivat olla eturauhas- ja virtsarakkosairauksille tyypillisiä virtsaamisoireita, joiden takia mies ei välttämättä hakeudu tutkimuksiin, eikä syöpää siten päästä ajoissa tunnistamaan. Kun eturauhassyöpä etenee pidemmälle, alkaa potilas kärsiä luustokipua tai –murtumia, jotka johtuvat etäpesäkkeistä.

ETURAUHASYÖPÄEturauhassyövän diagnoosi tehdään tutkimalla mikroskoopilla eturauhasesta otettujen koepalojen koostumusta. Tällöin myös voidaan määrittää potilaan syövän aggressiivisuus ja se, miten pitkälle se on levinnyt. Tutkimuksessa myös käsin tunnustellaan eturauhasta. Tärkeää diagnoosissa on selvittää lisäksi seerumin PSA-pitoisuus. Voidaan myös tehdä luuston gammakuvaus, mikäli potilaalla on luustokipuja. Tutkimuksien perusteella mietitään kullekin potilaalle sopivin hoito. Tähän vaikuttaa myös potilaan ikä ja yleisterveys. Eri hoitovaihtoehtojen sivuvaikutuksia sekä niiden tehokkuutta ja kustannuksia pohditaan yhdessä potilaan kanssa.

Eturauhassyövän hoidossa käytetään useita menetelmiä ja hoitojen yhdistelmiä. Mikäli kyseessä on paikallinen ja harvoin uusiutuva eturauhassyövän tyyppi, voidaan tehdä ns. radikaalileikkaus, eli poistaa koko eturauhanen. Tällöin voidaan myös lisätä hoitoon sädehoitoa. Usein pienen riskin eturauhassyöpä jätetään hoitamatta ja sen kehittymistä vain seurataan aktiivisesti. Jos kyseessä on kohtalaisen riskin eturauhassyöpä, hoidetaan se leikkauksella tai sädehoidolla sekä muutaman kuukauden pituinen esiliitännäishormonihoito. Suuren riskin eturauhassyöpä leikataan tai hoidetaan sädehoidoilla, tai tehdään näiden yhdistelmä. Tätä hoitoa tehostetaan muutaman vuoden pituisella hormonihoidolla. Jos potilaalla on vakavia perussairauksien tai korkea ikä, voidaan sopia passiivisesta seurannasta ja oireiden lievittämisestä. Myös jos eturauhassyöpä on kastraatioresistentti, voidaan hoidolla vain vähentää oireita ja parantaa hieman elämänlaatua.

Eturauhassyövästä parantuu nykyisin valtaosa siihen sairastuneista. Potilaiden elossaolo-osuus viiden vuoden jälkeen on 93 %. Kuitenkin laajalle levinnyttä ja etäpesäkkeitä muodostanutta eturauhassyöpää sairastavien elinaikaennuste on nykyisinkin vain 2–3 vuotta.

Eturauhassyövän rutiiniseulontaa ei toistaiseksi ole Suomessa katsottu tarpeelliseksi järjestää naisten kohdunkaulan ja rintasyöpien seulonnan tavalla. Eturauhassyövän torjunnassa ja hoidossa onkin tärkeää, että miehet tunnistavat eturauhassyövän ensioireet ja osaavat hakeutua hoitoon syövän varhaisissa vaiheissa ennen kuin se leviää ja lähettää etäispesäkkeitä. Valistus ja tiedotus on tässä tärkeää. Eturauhassyövän asialla on myös kansainvälinen Movember-liike. Miehet antavat viiksiensä kasvaa marraskuun ajan nostaakseen tietoisuutta eturauhassyövästä. Suomessa Movemberin yhteistyökumppanina toimii Syöpäsäätiö. Movember-tavaramerkin nimissä kerätään rahaa myös eturauhassyövän tutkimukseen. Liike sai alkunsa vuonna 2003 Australiasta ja on Suomessakin jo hyvin tunnettu ja suosittu tapa toimia miesten terveyden edistämiseksi.